Wolnowar i szybkowar, to dwa super garnki w naszej kuchni

Wolnowar i szybkowar, to dwa super garnki w naszej kuchni

Hobby i podróże Jedzenie Lifestyle Uroda i Zdrowie Zakupy

Garnki to absolutna podstawa w wyposażeniu naszych kuchni. W każdym domu jest ich co najmniej trzy, jak duży garnek, garnek średniej wielkości i mały garnek. Lecz najczęściej mamy ich więcej niż te trzy podstawowe garnki. Zazwyczaj posiadamy w swojej kuchni jeden duży garnek tak na wszelki wypadek, dwa lub trzy garnki średniej wielkości i dwa lub trzy małe garnki. Niektóre osoby w swoim gospodarstwie domowym mają nawet wolnowar a jeszcze częściej w wyposażeniu kuchni znajduje się szybkowar. 

Co to jest wolnowar?

Wiele osób niedawno odkryło i od razu polubiło specjalny garnek zwany wolnowarem i teraz nie może się bez niego obejść. A zwłaszcza wtedy, gdy po powrocie z pracy ma się ochotę od razu zjeść gotowy obiad i właśnie wolnowar daje taką możliwość. Wolnowar jest garnkiem, a raczej urządzeniem elektrycznym przeznaczonym do gotowania potraw na wolnym ogniu bez nadzoru. Czas gotowania w nim wynosi nawet do dziesięciu godzin, lecz nie ma konieczności przy nim stać. Można w nim gotować praktycznie wszystko. Wielką zaletą wolnowaru jest to, że gotowane w nim potrawy nie tracą niczego ze swoich wartości odżywczych oraz nie są pozbawiane naturalnego smaku wydobytego z produktów spożywczych, są również naturalnie aromatyczne. Wolnowary zyskują popularność dzięki uniwersalności i funkcjonalności. Gotowanie z nimi jest łatwe, proste i wygodne. 

Pierwsze wolnowary powstały w Stanach Zjednoczonych. Wprowadzono je na rynek ponad pięćdziesiąt lat temu i od razu podbiły serca zwłaszcza pracujących zawodowo Amerykanek. Dziś wolnowary znane są na całym świecie, lecz nie zdobyły jeszcze takiej popularności, jak od dawna znane szybkowary, jednak z każdym rokiem wzrasta ich popularność, bo wolnowar sprawdzi się w każdym gospodarstwie domowym i pomoże zaoszczędzić czas i pieniądze, bo zużywa niewiele prądu. To urządzenie elektryczne przygotowuje potrawy w niskiej temperaturze, nie przypala dań oraz nic z niego nie wykipi. Garnek zwany wolnowarem składa się z trzech części: z elektrycznej obudowy grzewczej, z naczynia wyjmowanego z obudowy oraz ze szklanej pokrywy, która wyposażona jest w uchwyt. 

Jakim garnkiem jest szybkowar?

Szybkowary to naczynia do gotowania, które wynalezione zostały kilka wieków temu, bo już w drugiej połowie siedemnastego wieku. Dziś już wiele domów na stanie wyposażenia kuchni posiada ten praktyczny sprzęt, przydatny do szybkiego gotowania, choć różni się on już znacznie od tego siedemnastowiecznego. Szybkowar jest garnkiem bardzo praktycznym, gdyż bardzo skraca czas gotowania potraw. W tym naczyniu potrawy gotowane są pod ciśnieniem, co skraca czas gotowania nawet o 60%. Szybkowary ze stali nierdzewnej są trwałe i odporne, nie przypalają się, nie zarysowują i nie obijają. Poza tym dobra stal nierdzewna nie wchodzi w szkodliwe reakcje z gotowanym pożywieniem. 

Szybkowary wykonywane są najczęściej ze stali nierdzewnej. Pokrywa ich wyposażona jest w uszczelkę i umocowana do naczynia za pomocą zazębień lub przez docisk. Pokrywę dodatkowo dociska do kołnierza garnka ciśnienie pochodzące z pary. Potrawy gotowane są przy pomocy pary, której nadmiar reguluje zawór będący regulatorem. Aby nie doszło do rozerwania naczynia, konieczne jest usuwanie nadmiaru pary, co też czyni regulator. 

Garnek gotujący pod ciśnieniem i zwany szybkowarem posiada wiele zalet. Nadaje się do zastosowania we wszystkich rodzajach kuchni i sprawdzi się w kuchni gazowej, w kuchni elektrycznej, w kuchni ceramicznej, czy w kuchni indukcyjnej. I przede wszystkim szybkowar przyspiesza proces gotowania, a więc oszczędza nasz czas i nasze pieniądze, bo mniej czasu spędzamy w kuchni i zużywamy mniej gazu lub mniej energii elektrycznej. Poza tym potrawy gotowane pod ciśnieniem są o wiele wartościowsze i smaczniejsze, gdyż wartości ich i smak produktów nie ulatniają się wraz z parą. W szybkowarze można gotować nie tylko mięso i potrawy zawierające mięso, lecz również wiele innych potraw i w każdym przypadku potrawy gotują się 2-3 razy szybciej. Ponadto jest on łatwy w obsłudze, trzeba jednak zachować bezpieczeństwo po ugotowaniu potrawy, ponieważ para wytwarza duże ciśnienie i łatwo się oparzyć podczas zdejmowania pokrywy po zakończeniu gotowania. 

Cena szybkowara i wolnowara

Cena szybkowara kształtuje się różnie, często w przedziale od 100 zł do 400 zł i uzależniona jest od wielkości garnka oraz od materiału, z jakiego jest on wykonany. Są szybkowary o pojemności 3,5 litra, 5 litrów, jak i 7, 12, a nawet 17 litrów. Cena wolnowaru jest często nieco wyższa od szybkowaru – również uzależniona od wielkości naczynia, jak i od innych parametrów i kształtuje się od 150 zł do kilkuset zł. 

Szybkowar i wolnowar podobieństwa i różnice

Te dwa, wydawałoby się przeciwstawne sobie urządzenia kuchenne, mają wiele ze sobą wspólnego. Zarówno jeden, jak i drugi garnek ma za zadanie zdrowo gotować. Tyle tylko, że szybkowar przygotowuje posiłki błyskawicznie i nadaje się do każdego rodzaju kuchni, a wolnowar jest urządzeniem elektrycznym i gotuje potrawy powoli i bardzo długo, bo od 8 do 10 godzin. W swojej kuchni warto mieć i jeden i drugi taki specjalistyczny garnek. 

Dodaj komentarz