Dlaczego warto jeść jajka?

Dlaczego warto jeść jajka?

Jedzenie Uroda i Zdrowie

Jajka są jednym z najbardziej odżywczych pokarmów na naszej planecie. Zawierają mnóstwo składników odżywczych, które korzystnie wpływają na organizm, w tym białko, witaminy i minerały, dobre tłuszcze i przeciwutleniacze. Jednak nie wszystkie jaja są sobie równe. Dlatego ważne jest, aby w miarę możliwości wybierać wysokiej jakości jaja organiczne. Ten artykuł wyjaśnia, dlaczego jedzenie jaj jest korzystne dla zdrowia i zawiera wskazówki dotyczące ich zakupu.

Jajka są doskonałym źródłem białka

Jajka są doskonałym źródłem białka. Jaja zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, w tym cholinę i luteinę, które są ważne dla zdrowia mózgu. Zawierają również około 6 gramów białka na duże jajko — to więcej niż w kawałku łososia lub piersi kurczaka.

Wegetarianie mogą rozważyć dodanie jaj do swojej diety, ponieważ można nimi łatwo zastąpić mięso i produkty mleczne. A jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy i nie możesz tolerować mleka lub innych produktów mlecznych, spożywanie jaj jest jednym ze sposobów na dostarczenie sobie potrzebnego wapnia bez konieczności trawienia laktozy (cukru występującego w mleku).

Jajka są pełne składników odżywczych, z których większość znajduje się w żółtku

Żółtko jest źródłem wielu składników odżywczych, w tym:

  • Największe stężenie tłuszczu w jajku (4 gramy) znajduje się w żółtku. Zawierają one cholesterol, który jest dobrym źródłem tłuszczu dla organizmu i mózgu.
  • Witaminy A i D, które są ważne dla funkcjonowania układu odpornościowego, a także dla zdrowej skóry i mięśni. Witamina A pomaga również w reprodukcji i metabolizmie, a witamina D wspiera zdrowe kości.
  • Selen — przeciwutleniacz, który chroni przed rakiem i chorobami serca poprzez zapobieganie stanom zapalnym; wspomaga również pracę tarczycy, dzięki czemu masz więcej energii przez cały dzień!

Białko w jajku zawiera pewne ilości białka, ale nie tak dużo, jak w mięsie lub innych produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak ryby czy mięso z piersi kurczaka; jednakże zawiera ono wystarczająco dużo, aby dostarczyć organizmowi tego, czego potrzebuje, jeśli jest spożywane razem z innymi źródłami, takimi jak na przykład orzechy i nasiona!

Jajka mogą pomóc Ci schudnąć

Jajka są dobrym źródłem białka, które pomaga organizmowi czuć się sytym i dodaje energii. Białko jest również ważne dla budowy mięśni i kości. Jaja zawierają zdrowe tłuszcze, witaminy, minerały i cholinę. Cholina jest istotnym składnikiem odżywczym, który może odgrywać rolę w zmniejszaniu stanów zapalnych, a także obniżać ryzyko chorób serca poprzez poprawę poziomu cholesterolu. Ostatnie badania wykazały, że osoby, które jadły jajka na śniadanie, spożywały w ciągu dnia mniej kalorii niż osoby, które jadły płatki zbożowe lub bajgle.

Chociaż jedzenie jajek na śniadanie może być korzystne dla utraty wagi, nadal zawierają one dużo cholesterolu, więc nie należy przesadzać!

Jajka

Jaja zawierają luteinę i zeaksantynę, które są ważne dla zdrowych oczu

Jaja zawierają luteinę i zeaksantynę, które są karotenoidami. Karotenoidy (do których należą alfa-karoten, beta-karoten, likopen i luteina) nadają żółty lub pomarańczowy kolor owocom i warzywom. Karotenoidy są również korzystne dla zdrowia oczu — zwłaszcza jeśli przez cały dzień pracujesz przy komputerze lub spędzasz dużo czasu w zamkniętych pomieszczeniach.

Luteina i zeaksantyna mogą pomóc w zapobieganiu związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej poprzez filtrowanie niebieskiego światła, które nie dociera do siatkówki oka. Oprócz ochrony wzroku luteina może również pomóc zachować młody wygląd skóry poprzez zmniejszanie stanów zapalnych, które mogą prowadzić do powstawania trądziku lub przedwczesnego starzenia się skóry — nawet w wyniku ekspozycji na słońce!

Jaja mogą zmniejszać ryzyko chorób serca

Jajka są dobrym źródłem białka, które jest ważne dla utrzymania zdrowej wagi. Są również pełne witamin i minerałów, które pomagają organizmowi zwalczać infekcje i utrzymywać mocne kości.

Oprócz korzyści odżywczych, jajka mogą zmniejszać ryzyko chorób serca. 

Podsumowanie

Jajka to niezwykły pokarm. Są niezwykle zdrowe, bogate w białko i wiele niezbędnych mikroelementów. Zawierają także kilka korzystnych związków chemicznych, takich jak cholina i luteina. Jaja mogą nawet pomóc Ci schudnąć, zwalczyć choroby i zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Dodaj komentarz